Monday, August 15, 2005

Airline Trivia


KLM is the world’s oldest airline.

Qantas is the world’s second oldest airline (established in 1920).

Qantas stands for Queensland and Northern Territory Aerial Services.

The maximum strength of winds at cruising altitude is 250 miles per hour.

The weight of the Airbus 340 landing gear is 17 tonnes.

Twenty Concorde’s were built including four prototypes that were quickly retired.

The Concorde’s first commercial flight was on January 21st, 1976 with British Airways on a flight from London to Bahrain and on an Air France flight from Paris to Rio de Janeiro, Brazil.

The highest cruising altitude of an Airbus A330 is 41,000 feet.

A Boeing 747-400 can require more than 9,000 feet of runway to takeoff when fully loaded.

Air Canada made 5,600 tire changes in 2000.

A tire on an Airbus 340 weights 290 pounds.

The Boeing 747-400 has 18 wheels.

Aircraft tires average 300 landings before the thread is worn out.

Two and a half million passengers have flown on the British Airways Concorde.

A Boeing 747 approaches for landing at speeds between 130 and 160 knots depending on their weight.There is no radar coverage when flying across the Atlantic Ocean.

Airplanes are separated by 1,000 feet vertically and 60 miles horizontally on tracks that change daily due to the wind.

Pilots must maintain a specified speed and altitude and report their position every 300 miles to a controller in Gander or Shanwick who monitor their progress.

The average core temperature of operating jet engine is approximately 700 degrees Celsius.

Qantas was the first airline to provide around the world service (1958).

Sir Charles Kingsford-Smith made the first flight across the Pacific Ocean from Oakland, California to Brisbane, Australia in 1928.

A Boeing 747 Captain flying for a major North American Airline makes approximately $300,000 per year.

The Rolls-Royce RB-211 turbo jet engine is found on the 767, 767, 747, DC-10 and MD-11. The “RB” stands for “Rolls Barnoldswick” which is the Rolls-Royce center in Yorkshire where the engine was developed.

Atlanta Hartsfield airport was the busiest airport in North America with 915,454 movements in 2000.

More info at: http://www.northamericanflyer.com

The Airline Interview


Think you can pass the career determining airline interview? Over the next few months we’ll be publishing a series of technical questions that interviewers are asking. With any luck you should be able to answer them all!

The Airline InterviewSee if you can answer or explain the concepts before looking at the answers. Even if you don’t know the right answer how you handle the situation can play a big factor in the ultimate decision. Good luck!

Questions – Flight Technical

1. In an AC electrical system what device converts AC to DC?

2. On takeoff, the left engine fails at 143 KIAS. The V1 speed is 142 KIAS. What would you do?

3. What function(s) do leading-edge slats perform?

4. What is Dutch roll?

5. What does 1013.2 millibars equate to in inches of mercury?

6. Does altitude effect stall speed?

7. What is the advantage of a swept wing aircraft?

8. When landing, while in full reverse, your aircraft begins to drift left. What would you do?

9. What are WAT (weight, altitude and temperature) limits?

10. What is a SID?

11. Why does a tailwind increase takeoff roll length?

12. What would cause an airplane to hydroplane the most?

13. What effect does altitude have on mach number?

14. What is the one in sixty rule?

15. Two aircraft are flying at different flight levels at the same Mach number, which aircraft would have the higher TAS (True Airspeed).

Answers – Flight Technical

1. In an AC electrical system what device converts AC to DC? Answer: (TRU) Transformer Rectifier Unit

2. On takeoff, the left engine fails at 143 KIAS. The V1 speed is 142 KIAS. What would you do? Answer: Continue the takeoff, rotate at Vr and climb at the V2 speed

3. What function(s) do leading-edge slats do? Answer: They increase the wings chamber area and MAC (mean aerodynamic cord) thereby increasing the lift coefficient which in return reduces the aircraft’s stall speed.

4. What is Dutch roll? Answer: Technically described as an oscillatory instability associated with swept-wing aircraft. It's a manoeuvre that combines yawing and rolling motion, sort of like a falling leaf. Dutch roll occurs when a yaw is introduced which causes the outer wing to travel faster resulting in greater lift on that particular wing. Consequently, the inner wing will travel slower resulting in less lift on that particular wing. A noticeable bank occurs as the upward moving wing stalls causing the wing to drop. The wing drops causing a yaw to the stalled wing and thus leading to the sequence being repeated in the opposite direction. The oscillations will become greater in magnitude.

5. What does 1013.2 millibars equate to in inches of mercury? Answer: 29.92 inches of mercury.

6. Does altitude effect stall speed? Answer: Yes.

7. What is the advantage of a swept wing aircraft? Answer: Higher critical Mach number.

8. When landing, while in full reverse, your aircraft begins to drift left. What would you do? Answer: Take both engines out of reverse or reduce power on the left engine.

9. What are WAT (weight, altitude and temperature) limits? Answer: An aircrafts MTOW (maximum take-off weight) is limited so that it will meet the required second segment climb gradient performance with one engine inoperative taking into account pressure altitude and temperature.

10. What is a SID? Answer: Standard Instrument Departure (SID) is a procedure assigned to departing aircraft by ATC.

11. Why does a tailwind increase takeoff roll length? Answer: A tailwind component requires the aircraft to achieve a greater groundspeed in order to attain the proper take-off speed.

12. What would cause an airplane to hydroplane the most? Answer: Under-inflated tires. The minimum speed at which dynamic hydroplaning begins is directly related to tire pressure.

13. What effect does altitude have on Mach number? Answer: Due to the fact that the speed of sound decreases in colder air the Mach number goes up as altitude increases.

14. What is the one in sixty rule? Answer: At 60DME each radial equals 1 mile.

15. Two aircraft are flying at different flight levels at the same Mach number. Which aircraft would have the higher TAS (True Airspeed)? Answer: The aircraft at the lower altitude has a higher true airspeed. The speed of sound decreases as temperature decreases with an increase in altitude.

More interview questions at: http://www.NorthAmericanFlyer.com